BESÖKSADRESS:
F7 Gårds och Flottiljmuseum
Gyllene Vingen / Svalstigen
53032 Såtenäs

TELEFON:
05108-477 559

F 7 MUSEUM - TVÅ MUSÉER I ETT!

F7 Gårds och Flottiljmuseum
är ett av försvarsmaktens så kallade traditionsrum.

Men vi är mer än så. Ett traditionsrum är normalt ett mindre förbandsknutet museum eller rum där man har lite minnessaker från förbandets historia. Men vårt traditionsrum är också ett riktigt museum. Eller rättare sagt två. Museet består av F 7 Gårds och Flottiljmuseum och Villastadens museum i och kring Gula Villan.

F 7 Gårds och Flottiljmuseum invigdes 1991 för allmänheten. Initiativtagare till det öppnade museet var Raymond Andersson som tidigare varit flygtekniker på Flottiljverkstaden. Han ville att allmänheten skulle få tillgång till F 7 museala samlingar. På den tiden fanns ett litet museum inne i stallmästargården, den stora före detta ladugården med stall där godsets avel bedrevs. Detta ville han flytta ut och expandera.

Den 25 april 1991 förrättade dåvarande chefen för Skaraborgs flygflottilj, överste Stig Abrahamsson, den officiella invigningen av museet. Det museum som mötte gästerna 1991 var inte vad man möter idag. F7 Gårds- och flottiljmuseum är efter en nedgångsperiod i ekonomin åter en sevärdhet i ständig förändring. Under årens lopp har många nya föremål tillkommit och de gamla har stuvats om vid ett flertal tillfällen.

Idag är inte museet kvar i den då nyrenoverade gården Blaxtorp, utan sedan 2009 inhysta i flottiljens gamla teater och biograf.

Tiden före flygets inflyttning på Såtenäs dokumenteras i en av utställningsavdelningarna och en avdelning hyser delar av det gamla torpet Reginelund och med inredning härstammande från förra sekelskiftet och före. Diverse föremål från Såtenäs Lantbruksskola - som drevs 1 864 till 1 903 - ryms också i montrarna.

När det gäller flottiljhistoria, så hyser museet en avdelning med modeller på de flesta flygplan vi haft. Dessutom en avdelning med äldre  historia så som flottiljens uppbyggnad, "Salernoolyckan", Propellereran, Reaflyget med framför allt minnen från Viggen och dess föregångare. På gamla scenen (Tyvärr inte handikappvänlig) finns en filmhörna, ett logement, värnpliktsadjutantens hörna och två avdelningar om F 9 och E 1 (E 1 avdelning är under ombyggnad nu).  

Till stor uppskattning hyser museet en stor fotoavdelning med många tusentals bilder i flera hundra album. En skatt för forskning och minnen.

Slutligen finns en avdelning för specialutställningar. Denna yta hyser utställningen om Caproni Till F 7 som öppnade 2018 och finns kvar till 18 november 2021. Därefter öppnar nästa specialutställning sommaren 2022 i nyrenoverade lokaler.

Villastadens museum i och kring Gula Villan.

Gula villan är den enda kvarvarande villan i Såtenäs Villastad. Ett helt litet samhälle med över 100 hus tillsammans med Gyllene Vingens komplex. Villastaden började byggas vintern 1940 och Gula Villan är ett hus ur andra etappen av bygget. I Gula Villan kan du möta ett hem från 1940-talet. Helt inrett i gammal stil. Det är ett upplevelsemuseum, vilket innebär att besökarna kan ta och känna på alla saker i villan. Allt från barnkläder till beredskapshistoria och stenkake-skivväxlare. Här kan man njuta av atmosfären och miljön bland allt gammalt från mormors eller mormors mors tid.

Utanför villan ligger Såtenäs Villastad. Några flerfamiljshus står kvar i söder. Men i norr och österut är det tomt. Tomma tomter och upprivna gator. Här är ett frilufsområde där ni kan promenera och njuta i solen.

Ett besök på bägge museer tar ungefär två timmar. Och endera platsen tar en timme var.  

F 7 Museum samarbetar främst med:

  • Flygvapenmuseum
  • Statens Försvarshistoriska Museer
  • Karlsborgs Fästningsmuseum
  • Krigsflygfält 16, Brattforsheden
  • GEFS, Grästorp Essunga Flyghistoriska Sällskap
  • SwAFHF

HÖRT FRÅN BESÖKARE

"Mysigt ställe med mycket intressant att titta på."

"Fantastiskt bildarkiv. Det är ju hur många häftiga bilder som helst. Vilka minnen."

"Jag växte upp här på Såtenäs. Det är så mycket minnen jag åter minns. Hit ska jag komma igen och ta med mina barnbarn. Tack så mycket"

KONTAKT .

Ni kan kontakta oss på e-post och telefon:

E-post: F7-Museum@mil.se

Telefontider:
Måndag till tordag 09:30-15:00
på telefon 0708-870016

Öppettider: 

September-18 november 2021:
Torsdag  kl 15.00-19.00
Lördagar (stängt)
Söndagar (stängt) 

OBS! Stängt 19 nov - 28 april

1 Maj 2021 till 11 september 2022:
Torsdag kl 15-19
Lördagar kl.13-16
Söndagar kl.13-16

Vill du besöka Gula Villan?
Meddela personalen i Gårds och Flottiljmuseet.
Där har vi nyckeln!